Opdrachten Creatief Schrijven

Goed observeren is een startpunt van creatief schrijven. In elke situatie kun je observeren. Of je nou staat te wachten bij de bakker of in het gemeentehuis of als je in de bus zit. Pak pen en papier en schrijf precies op wat je ziet. Kleuren, vormen, materialen, beweging. Wees zo nauwkeurig mogelijk. Zeg dus liever dat iemand een beetje voorover hangt tijdens het staan en dat je dat ziet aan de ene voet die naar voren steekt dan dat je zegt dat iemand bijna valt.

 

Heb je goed geobserveerd? Dan kun je van kijken door naar voelen. Voel wat je omgeving bij je oproept en schrijf dat op. Wellicht kom je uit bij een prettige herinnering.

 

Creatief schrijven vraagt om verbeeldingskracht. In elke situatie kun je je verbeelding ‘aan’ zetten. Of je nou staat te wachten bij de bakker of in het gemeentehuis of als je in de bus zit. Doe alsof de plek waar je bent een tentoonstelling is. Schrijf op waarom dit een tentoonstelling is, wat je ziet en wat daar bijzonder aan is. [Met dank aan Ellen Deckwicz voor het idee voor deze opdracht. Ooit gelezen in nrc.]

 

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!