Medcomm

Wij zijn Medcomm – effectieve communicatie voor medisch specialisten. Wie ben jij?

  • Ben je medisch specialist?
  • Heb je enige werkervaring?
  • Worstel of twijfel je soms in je communicatie met patiënten?

Dan kan het zijn dat je interesse hebt in onze trainingen. Laten we voorop stellen dat we weten dat je je best doet. Je uiterste best. En dat je het goed wil doen.

Maar je hebt flink wat uitdagingen, zoals patiënten met een mening, alle informatie die je moet communiceren en grote tijdsdruk.

Wij helpen je een handje, als je daarvoor open staat. Het zijn vaak kleine trucs in communicatie waarmee je stappen kunt zetten. Vanuit Medcomm willen wij jou inspireren tot effectievere communicatie.


We bieden 3 typen trainingen

1 prettig presenteren – voor iedereen die presentaties houdt voor collega’s. Met kleine aanpassingen verleid je je publiek tot plezierig luisteren. Resultaat: zelfvertrouwen en sneller een presentatie maken.

2 professioneel praten met patiënten – patiënten zijn soms ongeduldig, willen iets wat niet kan of passen minder goed bij je qua karakter. Hoe je met deze patiënten omgaat, daar ontwikkelen wij trainingen voor. Dat kan samen met jouw afdeling, als je dat wilt.

3 interculturele communicatie – hoe je op een slimme manier om een tolk vraagt of hoe een moslimcultuur in elkaar zit. Na deze training begrijp je veel beter waar deze patiënt vandaan komt en hoe hij of zij denkt. En daarmee heb je tools in handen om ook deze patiënt te bereiken.

 


Waarom Medcomm?

We zijn alledrie chronisch patiënt en Anneke wilde daar iets mee doen: ze kwam vaak gefrustreerd van de dermatoloog vandaan. Ze ging nadenken over de reden. Vanuit haar rol als communicatietrainer kon ze van alles bedenken. Maar.. het begint bij de specialist zelf. Dus interviewt ze nu medisch specialisten. Ze delen tips met haar en problemen waar ze tegenaan lopen. Na 8 specialisten begint ze een lijn te ontdekken.

Inmiddels staat de eerste pilot in de steigers: interculturele communicatie voor urologen. Oftewel: hoe praat je over seksualiteit met echtparen uit een andere cultuur?


Op dit moment is Medcomm een samenwerking tussen ons drieën.


BLOGS

Een bezoek aan de dermatoloog door een chronisch patiënt – en wat ik vind van de communicatie (Anneke)

We kennen allemaal de standaard vragen die je de patiënt stelt. Houd er rekening mee dat je de patiënt daarmee soms kwijtraakt, bijvoorbeeld door weerstand of een gebrek aan motivatie. Hieronder geef ik een voorbeeld uit mijn eigen leven als patiënt. Daarna neem ik je mee in hoe het ook anders kan, de oplossingsgerichte techniek. Dit onderbouw ik met artikelen.

 

Ik zit op een witte stoel in de wachtkamer van het UMC Utrecht.

  • Laverman?
  • Ja dat ben ik. En ik stop snel mijn boek in mijn tas.
  • Welkom.

We lopen door een witte gang, haar witte jas wappert met ons mee. De dermatoloog is een jonge vrouw die ik niet ken.

Als we in de spreekkamer zitten, vuurt ze vragen op mij af.

Wat doe je qua wasmiddelen?

Ik denk bij mezelf: Ik ben 43. Moet ik dit nu alweer gaan vertellen? Waarom? Ik weet alles wel en jij kunt me niet verder helpen. Toch geef ik netjes antwoord: Geen wasverzachter en een neutraal wasmiddel. Want anders: jeuk. Mijn Motivatie loopt de deur van deze spreekkamer uit.

En heb je ook hooikoorts?communicatie door artsen - oplossingsgericht

Ze gaat duidelijk haar lijstje langs. Terwijl ik vertel, hoor ik het geklak van de toetsen. Mijn Motivatie heeft het pand inmiddels verlaten. Voor het academisch ziekenhuis staat hij op me te wachten tot ik terugkom. Trappelend van ongeduld.

En kleding, kun je alles dragen?

NEE NATUURLIJK NIET, ligt op het puntje van mijn tong. Maar ik weet mijn stem te bedwingen. Ik voel mij een schoolmeisje in de eerste klas van de middelbare school. Weer zit ik bij het vak Nederlands, waar alle grammatica wordt herhaald, die ik al ken van de bassischool. Toch blijf ik zitten.

Mijn Motivatie en ik voeren een goed gesprek

Eenmaal buiten tref ik mijn Motivatie aan tussen de fietsen. Hij wil duidelijk iets anders gaan doen. We voeren een goed gesprek:

  • Alleen maar problemen in zo’n ziekenhuis, trap ik af.
  • Ja maar nu maken we het weer leuk, Anneke.
  • En het was ook herhaling op herhaling. Hoe vaak ik dit al heb verteld aan een arts pffff. Weet je wat volgens mij wel helpt?
  • Nou?! De ogen van mijn Motivatie glimmen van verwachting.
  • Ik heb liever dat ze dit zegt: Je hebt constitutioneel eczeem. Wat doe je er zelf al aan?
  • Jaaa beter! Dan is het een open vraag tenminste. Mijn Motivatie steigert bijna van geluk.
  • Ja en nog meer, zeg ik peinzend, zo’n vraag ‘empowert’ mij als patiënt. Ik kan vertellen wat ik wil. In plaats van dat ze mij van links naar rechts stuurt als een spelverdeler. Ik ben dan zelf de spelverdeler. En aangezien het mijn lijf is en mijn leven verdeel ik graag het spel.
  • Gaan we voetballen? Mijn Motivatie springt op en begint schopbewegingen te maken.

Oplossingsgericht vragen stellen als arts heeft een duidelijke meerwaarde

Het lijkt mij als chronisch patiënt prettig als de arts niet alle problemen afgaat. De patiënt kent haar kwaal. Vraag daarom eens: Je hebt… wat doe je er zelf al aan? Dat lijkt meer tijd te kosten, maar dat is meestal niet zo. Het ligt natuurlijk aan de breedsprakigheid van de patiënt, maar je kunt diegene bijsturen. Hier vind je 10 strategieën om om te gaan met praatgrage patiënten (achterhaal de oorzaak is de starttip. Daarna volgen tips om die oorzaak aan te pakken):

Lieve arts, probeer eens op een andere manier te vragen: oplossingsgericht

Uit onderzoek blijkt dat oplossingsgericht vragen stellen werkt. Dit is een citaat uit een onderzoek: Oplossingsgerichte therapie blijkt in onderzoek werkzaam en kosteneffectief en blijkt in de praktijk het werkplezier te verhogen. [noot van Anneke: oplossingsgerichte therapie is oplossingsgericht werken, maar dan toegepast in de psychiatrie. Ik ben nog op zoek naar een meer algemene uitleg van oplossingsgericht werken. Het is een techniek die coaches ook vaak gebruiken, want je legt de verantwoordelijkheid bij de coachee en in dit geval de patiënt.]

oplossingsgericht werken als arts

Hieronder citeer ik een korte uitleg van oplossingsgerichte therapie en van een uitkomst uit bovenstaand artikel (de drie bullets):

  • ‘Wat wilt u aan het eind van deze therapie [te vervangen door: dit gesprek] bereikt hebben? Wat wilt u voor het probleem in de plaats?’
  • Ook kan de wondervraag gesteld worden: ‘Stel dat er vannacht, terwijl u slaapt, een wonder
    Het wonder is dat de problemen, waarvoor u hier zit, (voldoende) zijn opgelost. U weet het zelf niet, want u slaapt immers. Wat zou morgenochtend het eerste zijn waaraan u merkt dat het wonder gebeurd is?’
  • Eén van de uitkomsten is dat OT in verhouding tot andere vormen van psychotherapie betere resultaten geeft bij cliënten uit lagere sociaaleconomische milieus.

Oplossingsgericht werken gaat goed bij patiënten met minder opleiding

Dat OT goed werkt bij cliënten uit lagere sociaaleconomische milieus vind ik interessant. Ik leg een verband met een ander artikel. Daarin staat: ’29 procent van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit legt een hoge druk op patiëntcommunicatie. “Zorgverleners geven te veel informatie, zijn breedsprakig en gebruiken te veel jargon,” aldus Janneke Noordman, senior onderzoeker bij het Nivel-onderzoeksprogramma Communicatie in de Gezondheidszorg.’ Lees hier het artikel over gezondheidsvaardigheden van Nederlanders.

Oplossingsgericht werken als arts – waarom zou je?

Kortom: chronische patiënten worden blij van oplossingsgericht werken, patiënten met minder opleiding begrijpen tenminste waar het over gaat en artsen zelf ervaren meer werkplezier. En het is zelfs kosteneffectief. Wat wil je nog meer?

Credits voor het beeld: National Cancer Institute en Alexandr Podvalny.

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!