Datum

Engelstalige assertiviteit start met een kaasschaaf – wat vind jij daarvan?

training assertiviteit engelsVoor het eerst van mijn leven geef ik de training Assertiviteit. In het Engels. Op de deelnemerslijst zie ik cursisten uit Azië, Iran en Australië. En één verdwaalde Nederlandse vrouw. Ik ben al 5 kwartier voor de training begint in Amersfoort. Want: spannend.

Als we starten, wil ik direct cultuurverschillen bespreekbaar maken. We staan in een kring en in mijn hand houd ik een kaasschaaf. Deze staat voor Nederlandse zuinigheid. Zelf gebruik ik hem nooit, want ik vind kaas veel te lekker. Maar zuinig ben ik wel: ik knip mijn tube tandpasta open, vertel ik met de kaasschaaf in de hand aan mijn deelnemers.

Ik wil weten hoe ze mijn land ervaren, want allemaal wonen ze hier ruim drie jaar. Ik ontvang een haarscherpe analyse van Nederlandse openheid en toch verlegenheid. Onze hygiëne wordt als onvoldoende ervaren en ook is het gewoon heel goed hier.

Wat is assertiviteit eigenlijk?

cursus assertiviteit Puntann

Assertiviteit ligt tussen agressie en niet-assertief zijn. Het gaat om 50% jezelf en 50% de ander. Oftewel: met respect aangeven wat jij wil. Op dag 2 zeggen ze mij dat het soms voelt als agressief zijn. Dat kan ik mij voorstellen vanuit een collectieve cultuur.

Ook de directheid van Nederlanders komt aan bod. Ik geef aan dat ik heb moeten leren minder direct te zijn. Mijn opa zei bijvoorbeeld een keer tegen mij: ‘Kind wat heb jij een lelijke broek aan.’ Ik was een beetje geschokt, maar ik dacht dat dat normaal was. Inmiddels weet ik dat je ook feedback kunt geven op feedback. Iets als:

‘Opa, kun je dat iets aardiger zeggen alsjeblieft?’

Mijn cursisten blijven plakken

Na de cursus wil ik oversteken naar het station, maar dat kan niet meteen. Mijn cursisten blijven om mij heen staan kletsen. Ze willen meer over mij weten:

  • je hebt taalkunde gedaan, maar wat is dat dan?

en welke trainingen ik nog geef:

  • veel schrijftrainingen, ik kan goed schrijven, maar ja dat kun je niet lezen, want het is in het Nederlands .

Ook wisselen ze gegevens uit en vormen ze met elkaar een appgroep. Later krijg ik in de evaluaties zelfs achten, negens en tienen. Dankjewel Schouten & Nelissen voor deze mooie ervaring.

Heb jij een ander voorbeeld van Nederlandse zuinigheid? Plaats het onder mijn blog.

 

De stem van mijn cursisten

Dit zeggen mijn cursisten:

  • It is very useful/practical training.
  • Trainer is very well prepared. She is clear about schedules/steps/goals of both workshop. She listens and reacts to our questions.
  • The practices in workshops help us to understand the topic and knowing how to use it. Practical assignments before/after workshops do help me to rethink/use the method learning from the training.
  • All participants are very friendly and helpful. It is great to get to know others from different backgrounds.
  • Book for training is very practical and suits the topic very well. I would recommend the training to other colleagues.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen