de-bakfietsmoeder

verboden voor bakfietsmoedersDit is een gastcolumn van Lotje van der Velden, deelnemer aan de cursus Creatief Schrijven.

Iedereen die zichzelf wel eens met gevaar voor eigen leven in dat gedeelte van Utrecht heeft gewaagd dat begint bij de Nachtegaalstraat, kent ze wel: de bakfietsmoeder. Zegt deze term u helemaal niets? Ik zal u even verder inlichten. Het gaat hier om dames in de leeftijd van eind twintig tot begin veertig, die het goed voor elkaar hebben, met een baan, een man en een huis in één van de mooiste buurten van Utrecht. En, natuurlijk, de kids. En wanneer die kids naar school, het park of de hockeyclub moeten, kunnen ze uiteraard maar op één manier vervoerd worden: in de bakfiets.

De bakfiets. Een grote, bruine bak, soms ondersteund door één, andere keren door twee wielen, standaard vóór aan de fiets vastgemaakt. Vroeger gebruikt als vervoermiddel voor de groenteboer, nu onmisbaar fashionitem. Waar de bakfietshype ooit begonnen is, weet niemand, maar algemeen bekend is, dat het inmiddels is uitgegroeid tot één van de hipste vervoermiddelen in Wittevrouwen. Behalve dat is hij ook nog eens heel handig, want alles past erin; de boodschappen, de hond, aankopen van de Bijenkorf, je eigen kind, dat van de buren, noem maar op…

Op zich is daar natuurlijk helemaal niets mis mee. Als de wegen alleen nog maar gevuld waren met bakfietsen, zou de wereld waarschijnlijk een veel betere plek zijn. Helaas is dat niet het geval. Ook auto’s, vrachtwagens, bussen, scooters, en natuurlijk andere fietsers, wagen zich de Nachtegaalstraat op. En daar heeft de bakfietsmoeder nou eventjes helemaal geen rekening mee gehouden.

Dus om toch de voorrang te krijgen die zij als vooraanstaand lid van de gemeente behoort te krijgen, schroomt de bakfietsmoeder niet om het enorme gevaarte voor haar, en daarmee haar kind, in de strijd te gooien. Want niets lijkt beter te werken bij het rijden door een rood licht, het fietsen over de stoep of het op andere manier onrechtmatig voorrang afdwingen dan een kind dat lekker vóór jou geplaatst is. Welke chauffeur of medefietser gaat niet hard op de rem om te voorkomen dat een klein kind geschept wordt? Welke politieagent durft het om een bon uit te schrijven in het bijzijn van een blond jongetje of meisje met blozende wangetjes?

Dus medefietser, u bent gewaarschuwd. Bereid uzelf vooral rond schooltijden voor, want met name dan zijn de bakfietsmoeders op oorlogspad. Ondertussen kunnen we alleen maar hopen dat binnenkort een designer opstaat die een hip stoeltje voor achterop de fiets ontwerpt, het liefst eentje die geshowd kan worden in de vtwonen of 101woonideeën.

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!