Beeldend schrijven of beeldend vertellen, hoe doe je dat? Met hulp van de HEMA :)

Een collega-ondernemer vertelt dat hij is opgegroeid op een boerderij. Tussen groen en boomkwekerijen had hij een beschut plekje voor zichzelf. Hij ontwerpt nu tuinen voor anderen. Zijn verhaal sluit zo goed aan bij zijn huidige beroep dat ik hem onthoud.

En dát is het grote voordeel van beeldend schrijven of vertellen: je onthoudt diegene! Nog een voorbeeld.

Een andere collega belt me op. Hij gaat op expeditie en hij heeft sleeën gekocht. Voor zijn Facebookpost wil hij weten hoe je sleeën spelt. En hij vertelt me dat de thermosflessen van de HEMA de beste zijn. Met sleeën uit Duitsland en de thermosflessen van de HEMA gaat hij op expeditie naar Noorwegen. Je kunt misschien nog mee op 10-17 maart. Kijk op henkjangeel.nl.

Beeldend schrijven, Puntann kan ik dat ook?

Natuurlijk kun jij ook beeldend schrijven. Laten we eens kijken wat je precies doet bij beeldend schrijven. Je schrijft concrete woorden op, zoals een thermosfles. In plaats van overkoepelende woorden zoals een warmtehouder. En dat die thermosfles ook nog van de HEMA is, ja dat is natuurlijk geweldig!

Het echte geluk zit in de details. Iedereen heeft een beeld bij de HEMA en iedereen heeft associaties bij dit bedrijf. Als schrijver of verteller leg je zo’n groot veld van associaties voor de lezer neer dat hij je meteen gelooft. En dat hij je onthoudt.

HEMA, Kathmandu of Bever. Welke beelden krijg jij?

Mijn veld van associaties raakt al gevuld. Want toevallig ken ik een boek over expats. De titel van het boek is: ik mis alleen de HEMA. Dat is dus wat Nederlanders in het buitenland het meest missen. Kun je nagaan wat de impact moet zijn van dit woord.

Was de thermosfles van Kathmandu geweest of van Bever? Dan had ik een totaal ander beeld of gevoel gekregen bij Henk-Jan. Met Kathmandu had ik hem pretentieus of opschepperig gevonden. Bij Bever had ik direct enorme bergschoenen voor me gezien. En was hij in mijn hoofd meteen terechtgekomen in de categorie heikneuters.HEMA beeldend schrijven

Kun je nagaan! Het woord HEMA zorgt dat ik denk dat Henk-Jan lekker normaal is en dat het ook voor mij bereikbaar is om naar Noorwegen te gaan.

Meer weten of leren over beeldend schrijven? Op 6 april ben ik samen met mijn creatieve collega Marieke Franken. On tour. Op 6 april in Rotterdam. Maak van jouw nieuwsbrief de best gelezen nieuwsbrief van 2018. Of kies voor een incompany schrijftraining.

Ik wil nog meer schrijftips.

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!