4 tips: goede feedback geven op een tekst

feedback geven op tekstIn 2019 heb ik een mooie omzet gedraaid. Alleen.. mijn doel was: veel geld verdienen, want ik heb een huis gekocht. Dat is natuurlijk niet gezond en ik kreeg gordelroos omdat ik te hard werkte. In 2 weken tijd gaf ik elke dag training. Ook had ik meer dan 7 opdrachtgevers, waar ik tussen schakelde. Dit was te veel.

Dus besloot ik om minder te trainen en meer tekstklussen aan te nemen. En zo geschiedde. Op dit moment ben ik een tekst aan het herschrijven over een moeilijk ICT-onderwerp. Daarbij moet ik mij het onderwerp ook eigen maken. Toen ik tot 2009 bij Hewlett-Packard werkte, heb ik een hoop geleerd, maar IT-expert wil ik mezelf niet noemen. En dan kom in je in de fase van de feedback.

Van details naar grote lijnen in feedback geven

Voor de samenwerking kreeg ik iemand toegewezen die ik nog niet kende. In haar commentaren zag ik alleen details, zoals ‘haal het woordje zo weg’. Voor mij zijn dat minder zinvolle commentaren.

Ik besloot haar te mailen met de volgende vraag: ‘Kun je feedback geven meer op hoofdlijnen? Kun je kijken of de verbanden logisch zijn in de tekst?’ De feedback werd beter en ging over volgordes en de grote lijn van de tekst.

Wat ik heb gedaan om deze tekst helderder te krijgen

Deze tekstklus heb ik gekregen omdat de vorige tekst onbegrijpelijk was voor de lezer. En ik heb al zoveel stappen gezet, echt waar, ik heb:

  • inleidingen toegevoegd.
  • tussenzinnen opgeschreven met uitleg.
  • hele paragrafen geschreven die de kernbegrippen meer context geven. Soms stonden er alleen    maar bullets met samengebalde informatie. Ik heb daar een logisch verhaal van gemaakt.
  • IT-voorbeelden toegevoegd.
  • natuurlijk ook zinnen actief gemaakt.

kritiek of feedback geven op tekstVier manieren zodat je feedback geeft in plaats van kritiek

Ik fietste naar de afspraak met het gevoel dat zij alles slecht vond wat er stond. Alsof ze kritiek gaf op mijn tekst. Nog snel bekeek ik bij de toiletten haar LinkedInprofiel. En inderdaad het was een erg jong meisje. Toch geldt bij feedback geven op teksten voor iedereen:

  • Geef onderbouwing: waarom wil je de schrijver iets verandert? Hij heeft redenen om het op een bepaalde manier te doen. En natuurlijk kun je een punt hebben, dus geef aan WAAROM.
  • Geef complimenten: complimenten mogen en kunnen altijd! Al is het maar dat je het lettertype prettig vindt dat de ander gebruikt. Complimenten vormen het smeermiddel van elke relatie.
  • Stel vragen. De schrijver kan zelf nadenken, dus gebruik die skill. Vind je het gek dat ik in hoofdstuk 1 begin met een model en daarna pas de theorie geef? Vraag mij waarom.
  • Feedback op hoofdlijnen is meestal handiger dan op details. Wil je weten waarom dat zo is? Lees dan hier hoe het schrijfproces in elkaar zit.

Foto 1: Dmitry Ratushny op Unsplash

Foto 2: mentatdgt from Pexels

Heb je nog meer tips voor goede feedback? Zet het gerust in de comments, vind ik leuk! (Het werkt trouwens, want ze stelt nu vragen en dat vind ik heel fijn. Ook zie ik complimenten en daardoor heb ik echt het gevoel dat we samen de tekst beter maken.)

Ik wil nog meer schrijftips.

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!